13/11/09

Parlarem de la parla

Sota el títol “La parla que es perd” la biblioteca de Palafrugell vol posar a debat l’actual situació de la llengua catalana, que en els darrers anys, per diversos i complexos motius, ha sofert un retrocés i una evident pèrdua de qualitat.

Maria Bruguera i Carles Serra, autors del llibre “Coses sentides. El parlar de Palafrugell” van posar de manifest en la recent presentació del llibre que la imposició del català estàndard ha acabat diluint les variants dialectals i per tant la riquesa de la nostra llengua. Prenent a referents com Josep Pla, Bruguera i Serra volen deixar constància d’un model de llengua que es perd a marxes forçades i que, amb la seva pèrdua, arrossega també tota una filosofia de vida.

L’escriptor Miquel Martín, que des de fa anys treballa en la recuperació del lèxic propi de la zona, especialment en l’estudi de la parla salada, és autor de “Cabells de Medusa”, una novel·la que reflecteix l’argot de mariners i pagesos i deixa constància dels canvis de la llengua a través de diverses generacions. Recentment ha publicat, juntament amb Pere Molina, “Converses amb en Xico Florian”, un recull d’entrevistes amb un pescador de Sa Riera, un dels últims testimonis del parlar salat.

“La parla que es perd”, es planteja com un debat obert amb la participació del públic. L’acte tindrà lloc el proper dimecres 18 de novembre ales 19h. a la biblioteca de Palafrugell.

No hay comentarios: