22/12/10

Gener s'apropa

Algunes reflexions abans d'acabar l'any:
Malgrat el pressupost mutilat que haurem d'assumir per l'any vinent, la maquinària de la Biblioteca no s'atura i ja us podem proposar algunes activitats interessants de cares a les properes setmanes. Molt relacionades amb l'actualitat:
-divendres 21 de gener a les 20h: l'escriptor, periodista i professor de periodisme a la URV,
Rafael Vallbona ens acompanyarà per guiar un debat al voltant de 'Wikileaks, entre el deure d'informar i el dret a callar'. Interessant, veritat? Per a tots aquells preocupats pel món de la informació i la comunicació.
-dimarts 25 de gener a les 19h.: una taula rodona amb el títol de 'Resultats de l'educació a Catalunya' amb l'Àlex Castillo (
FAPAC), en Paco Jiménez (degà dels estudis de Magisteri a la UDG) i un representant de la Fundació Bofill. Parlarem de l'últim estudi PISA però no tant de les xifres sinó sobretot des de l'enfocament de les famílies. Com poden les famílies ajudar a millorar el rendiment dels seus fills?. Quines conclusions es desprenen de diferents estudis d'aquest tipus?. No us ho perdeu els pares i els educadors!

Evidentment, també hem preparat un inici d'any interessant per els més petits: el 14 de gener el Mag David ens portarà màgia a la biblioteca.

Estem contents perquè ja tenim els artistes que exposaran el 2011 a l'Arteca fruit del sorteig públic que vam fer dijous passat. La primera persona a exposar aquest proper mes és la pintora palafrugellenca Rosa Aguiló. Ara mateix, el seu quadre està disponible per el préstec...us el guardem?

Volem continuar cooperant amb vosaltres. Ens agradaria contribuir a que els palafrugellencs siguem més crítics, més actius, més informats, més participatius. Ens hi esforçarem!



15/12/10

Carta als Reis

Un bibliotecari amic, en Dani Gil, està fomentant el debat interprofessional proposant redactar unes idees força, una mena de carta als Reis. Així que li agafo la idea per anotar alguns regals que ens agradaria aconseguir de Ses Majestats els Reis d'Orient en aquest any vinent:
1. Continuar sent un motor cultural per al municipi: la biblioteca s'ha posicionat com un dels equipaments culturals més actius del municipi. Les enquestes demostren que és un dels espais públics més coneguts i utilitzats.
2. Comptar amb la confiança de més usuaris i aconseguir arribar als palafrugellencs que encara no utilitzen la Biblioteca.
3. Que la crisi no retalli més els nostres pressupostos però sobretot que no afecti a la peça clau de la biblioteca, el seu personal. Que els Reis ens portin imaginació, intel·ligència i paciència.
4. Que el desè aniversari de la Biblioteca ens serveixi per revisar, renovar i obrir-nos portes. Ens agradaria que les activitats de celebració que organitzem tinguessin èxit.
5. Esperem que les tecnologies siguin les nostres aliades i que dels nous usos en sapiguem extreure noves propostes.
6. L'any vinent, és any d'eleccions. Esperem que el regidor/a responsable de la Biblioteca ens ajudi a trobar recursos per les nostres iniciatives i s'engresqui amb les nostres propostes. Que el proper consistori observi la Biblioteca pública com un servei social de primer ordre.

I com que sabem que els Reis tenen molta feina, ho deixem aquí, amb aquesta foto tan xula que encapçala el nostre arbre de Nadal:

2/12/10

Més participació, millor convivència

De nou parlem de convivència. Fa pocs dies, des de l'engrescadora iniciativa del projecte 'Miri, senyor Alcalde' i concretament des del seu espai al Facebook, teníem un petit debat al voltant d'aquesta reivindicació:


Alguns joves reivindiquen un espai on anar a estudiar i protesten -tenen tot el seu dret- perquè troben a faltar un espai de silenci. Les biblioteques públiques han canviat molt en els darrers anys i ja no són un espai únicament de silenci i de repòs. S'han multiplicat els seus usuaris i els nous edificis no sempre estan pensants per facilitar la convivència entre els públics. La nostra n'és un cas i qualsevol persona ho pot experimentar una tarda a les 18h. Conviure en un mateix espai deu nens de 4 anys que miren contes i 10 nois de 20 any que vénen a estudiar en un lloc mal insonoritzat és difícil. Ara bé, si considerem que això passa en una determinada franja d'hores i si considerem que tots podem posar-hi de la nostra part, el problema es minimitza. Tenim molt present la necessitat d'ampliar la biblioteca i tenir un espai polivalent on canalitzar aquesta necessitat (l'estudi en silenci/ els treballs en grup/ les activitats d'animació a la lectura que no es poden fer en silenci...) però mentre no la tinguem, caldrà buscar estratègies entre tots. El dia 10 de desembre estarem a la trobada del projecte Miri, senyor alcalde i avui en parlarem al nostre Bibsons (aquí baix teniu una foto del programa anterior, amb la directora de l'IES Baix Empordà, Teia Galí, de convidada). Mentretant us proposo la lectura de dos interessants articles sobre el tema: el d'en Javier Celaya i el d'en Ciro Llueca.: Les biblioteques públiques, molt més que aules d'estudi